Szövetségre léptek a borlovagok

Palics

Több mint 120 féle bort kóstolhattak meg a Palicsra látogatók

2011. május 31.
Borlovagok hódították meg a hétvégén Palicsot. A település napja adta a lehetőséget arra, hogy az ország nyolc borlovagrendje szövetséget kössön és a helyiekkel illetve a Palicsra látogatókkal karöltve, borral emlékezzen meg Szent Orbánról.

Szent Orbán nem is olyan régen még fontos szerepet játszott Palics életében, hiszen a település hatalmas szőlőskertjeiről volt ismert. Akkor Orbán-napkor ültek ünnepet a helyiek. Ezt a hagyományt szerették volna újjáéleszteni, amikor három évvel ezelőtt ismét megszervezték Palics napját, amikor pedig elkészült a település címere, a védőszent is kiemelt helyet kapott rajta. Az idén a szervezők egyhetes programmal várták az érdeklődőket. Így a palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában megtartották a nemzetközi labdarúgó-tornát, a palicsi Könyvtárban pedig Palicsi kertek elnevezéssel kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők. Polgári címet nyújtottak át, amit az idén Török István festőművész és Sokcsics Iván miniatűr-készítő kapott. Kihirdették a település legszebb kertjét, illetve legrendezettebb utcáit.

A rendezvénysorozat szombaton zárult, amikor a Vigadó teraszán mintegy 20 bortermelő megközelítőleg 120 borából kóstolhattak az észak-bácskai borok szerelmesei. Ha pedig borról van szó, felsorakoztak az ország borlovagrendjei, és a Hársfánál aláírták a borlovagrendek szövetségéről szóló megállapodást. A nyolc hazai borlovagrend Szabadkáról, Bácsfeketehegyről, Bácsgyulafalváról, Versecről, Vlasotinciről, Belgrádból és Karlócáról közösen igyekszik majd ezentúl népszerűsíteni a hazai borokat. Érkeztek Magyarországról is lovagok, hogy a helyiekkel közösen ünnepeljék Szent Orbánt.

A borkóstoló során a részvevők értékelhették is a nedűket, szavazhattak. Ebben összesen 124 látogató vett részt, közülük több mint harmincan a DiBonis borászat valamelyik borára szavaztak. A kiállítás legjobb bora a szabadkai Mojzes Lajos kövidinkája lett, 13 szavazatot kapott.

Sor került a VI. Kárpát-medencei Népdalkörök Találkozójára is, ahol összesen 14 hazai, magyarországi és romániai kórus mutatkozott be.

Ezt az alkalmat használta ki a palicsi Rotary Klub is, hogy az eladott pljeskavicából, illetve üdítőből pénzt gyűjtsön össze, amit majd a Városi Könyvtár palicsi fiókintézete számára ajánlanak fel, hogy abból egy rámpát építsenek ki és a mozgássérültek is könnyebben bejuthassanak az épületbe.


Magyar Szó  

Bejelentkezés

felhasználónév: jelszó:
Regisztráció ›
Jelszó emlékeztető ›

Hírlevél

e-mail cím: feliratkozás
lemondás